Kuglof je jedan od onih kolača koji se izdvaja po svojoj posebnosti i tradiciji, a njegova priprema je pravi izazov za sve ljubitelje kolača.

Ovaj klasičan desert najčešće se peče za posebne prilike, bilo da se radi o rođendanima, praznicima ili porodičnim okupljanjima.

Njegov karakterističan oblik dolazi iz specijalnog kalupa koji ne samo da kolaču daje prepoznatljiv izgled, već i omogućava da zadrži sočnost i bogatstvo ukusa.

Kuglof je toliko svestran, da bez problema možete eksperimentiše sa različitim sastojcima i prilagoditi ga svom ukusu.

Pridružite nam se u ovoj kulinarskoj avanturi i saznajte sve što treba da znate o ovom sočnom desertu!

Kuglof je kolač koji se odlikuje svojom jedinstvenom formom i bogatim ukusom.

Ovaj tradicionalni kolač ima duboke korene u centralnoj Evropi, posebno popularan u zemljama poput Nemačke i Švajcarske.

Kuglof se prvi put pominje u srednjem veku, a do 19. veka postaje pravi hit među poslastičarima.

Original recept za kuglof

Priprema klasičnog kuglofa može biti jednostavna i zabavna.

Ovaj lagan recept za kuglof zahteva osnovne sastojke koji su često dostupni u svakoj kuhinji.

U nastavku se nalaze sastojci i koraci za pripremu domaćeg kuglofa.

Čokoladni kuglof

Kombinacija narandže i čokolade daje posebnu aromu. Ukoliko volite citrusne kolače, umesto narandže možete napraviti i kuglof sa limunom po sličnom receptu.
Takođe, po želji u testo možete dodati kašičicu ekstrakta vanile ili malo ruma za dodatnu aromu.
Bon appetit i uživajte u svom čokoladnom kuglofu!
Vreme Pripreme 30 minutes
Vreme Spremanja 40 minutes
Course Dessert
Cuisine Mediterranean
Porcije 4 osobe

Sastojci
  

  • 6 kom jaja
  • 200 g maslaca sobne temperature
  • 250 ml običnog jogurta
  • 1 veća narandža koristi se narendana korica
  • 200 g šećera u prahu
  • 250 g mekog pšeničnog brašna
  • ½ paketića praška za pecivo 6–8 g
  • 50 g kakao praha

Instrukcije
 

  • Odvojite belanca od žumanaca iz 6 jaja
  • Mikserom umutite žumanca sa omekšalim maslacem (200 g) dok ne dobijete penastu, kremastu smesu.
  • Zatim dodajte 250 ml jogurta i mutite dok se sve dobro ne sjedini
  • Narendajte koricu jedne oprane narandže (vodite računa da je kora neprskana i pogodna za jelo) i dodajte je u smesu od žumanaca. Sve lagano izmešajte da se sastojci povežu.
  • Belanca i šećer: U posebnoj posudi počnite da mutite belanca. Kada se belanca delimično zapene (umutite ih do pola), postepeno dodajte 200 g šećera u prahu, konstantno muteći mikserom najvećom brzinom. Nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šne od belanaca (sneg od belanaca).
  • Suvi sastojci: U drugoj posudi pomešajte brašno (250 g), prašak za pecivo (½ paketića) i kakao prah (50 g) da se ravnomerno sjedine
  • Mešanje smese: Sada u nekoliko navrata dodajte umućena belanca sa šećerom u posudu sa smesom od žumanaca. Mešajte lagano ručnom mućkalicom (žicom) ili spatulom, odozdo nagore, da se belanca ne izduvaju. Naizmenično sa belancima, postepeno dodajte i mešavinu suvih sastojaka (brašno + kakao + prašak za pecivo). Dodajte malo belanaca, pa malo suvih sastojaka, i tako naizmenično dok ne utrošite sve
  • Lagano mešajte dok smesa ne postane jednolična, bez grudvica brašna. Dobijeno testo biće gusto i čokoladno.
  • Pripremite kalup za kuglof prečnika ~24 cm (standardni kalup sa rupom u sredini). Kalup dobro podmažite – premažite unutrašnjost kalupa uljem ili otopljenim maslacem, a zatim ga pospite tankim slojem brašna
  • Pečenje: U pripremljeni podmazan i pobrašnjen kalup izlijte umešanu smesu za kuglof. Rernu zagrejte na 180 °C. Stavite kalup u zagrejanu rernu i pecite kuglof oko 40 minuta na 180 °C (bez ventilatora). Napomena: Vreme pečenja može varirati u zavisnosti od jačine vaše rerne, zato pred kraj pečenja proverite čačkalicom da li je kolač pečen (čačkalica zabodena u kolač treba da izađe čista).
  • Priprema glazure: Kada se kuglof ohladio, pripremite čokoladnu glazuru. Na pari (iznad ključale vode) ili u mikrotalasnoj pećnici otopite 300 g čokolade za kuvanje zajedno sa 120 g maslaca, uz povremeno mešanje. Mešajte dok smesa ne postane potpuno glatka i tečna.
  • Glaziranje: Mlaku otopljenu čokoladnu glazuru polako prelijte preko ohlađenog kuglofa
  • Prelivajte ravnomerno tako da glazura pokrije vrh i stranice kolača u ujednačenom sloju. Pričekajte nekoliko minuta da se čokoladna glazura stegne pre sečenja i serviranja kuglofa.

Video

Keyword čokoladni kuglof, kuglof, recept za kuglof

 

Kreativni recepti

Kada razmišljate o pripremi kuglofa, granice vaše kreativnosti su šire nego ikada.

Možete istražiti različite varijacije ovog klasičnog kolača, a svaka od njih donosi jedinstvene ukuse i teksture.

Prvo, izdvajamo mramorni kuglof i kuglof sa čokoladom. Ovi kolači impresioniraće sve ljubitelje slatkiša svojim bogatim ukusima.

Mramorni kuglof i kuglof sa čokoladom

Mramorni kuglof predstavlja savršenu kombinaciju čokolade i vanile, dok kuglof sa čokoladom u potpunosti zadovoljava čokoladne sladokusce.

Za izradu mramornog kuglofa, potrebni su osnovni sastojci kao što su brašno, maslac, jaja, i naravno, čokolada.

Kada pomerite granice tradicionalnog recepta, mramorni efekt dolazi do izražaja, čineći ga atraktivnim i ukusnim.

Kuglof sa orasima i voćni kuglof

Kuglof sa orasima predstavlja još jednu sjajnu varijaciju koja donosi teksturu i hrskavost.

Ovaj recept zavodi svojom jednostavnošću, a orašasti ukusi obogaćuju kolač.

Sa druge strane, recept za voćni kuglof može uključivati različite vrste voća, dodajući sočnost i boju ovom slatkom užitku.

Priprema oba kuglofa jednostavna je, a rezultati će vas oduševiti svakim zalogajem.

Bez obzira da li birate klasičnu verziju ili neku od modernih alternativa, vaša spremnost da eksperimentišete će rezultirati savršenim kuglofom.

Prilikom pripreme ovog omiljenog sočnog kolača, bićete svedoci kako se jednostavni sastojci mogu pretvoriti u pravi kulinarski umetnički rad.

Pripremite se da usrećite sebe i svoje najdraže s nečim posebnim!