Go Back

Čokoladni kuglof

Kombinacija narandže i čokolade daje posebnu aromu. Ukoliko volite citrusne kolače, umesto narandže možete napraviti i kuglof sa limunom po sličnom receptu.
Takođe, po želji u testo možete dodati kašičicu ekstrakta vanile ili malo ruma za dodatnu aromu.
Bon appetit i uživajte u svom čokoladnom kuglofu!
Vreme Pripreme 30 minutes
Vreme Spremanja 40 minutes
Course Dessert
Cuisine Mediterranean
Porcije 4 osobe

Sastojci
  

  • 6 kom jaja
  • 200 g maslaca sobne temperature
  • 250 ml običnog jogurta
  • 1 veća narandža koristi se narendana korica
  • 200 g šećera u prahu
  • 250 g mekog pšeničnog brašna
  • ½ paketića praška za pecivo 6–8 g
  • 50 g kakao praha

Instrukcije
 

  • Odvojite belanca od žumanaca iz 6 jaja
  • Mikserom umutite žumanca sa omekšalim maslacem (200 g) dok ne dobijete penastu, kremastu smesu.
  • Zatim dodajte 250 ml jogurta i mutite dok se sve dobro ne sjedini
  • Narendajte koricu jedne oprane narandže (vodite računa da je kora neprskana i pogodna za jelo) i dodajte je u smesu od žumanaca. Sve lagano izmešajte da se sastojci povežu.
  • Belanca i šećer: U posebnoj posudi počnite da mutite belanca. Kada se belanca delimično zapene (umutite ih do pola), postepeno dodajte 200 g šećera u prahu, konstantno muteći mikserom najvećom brzinom. Nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šne od belanaca (sneg od belanaca).
  • Suvi sastojci: U drugoj posudi pomešajte brašno (250 g), prašak za pecivo (½ paketića) i kakao prah (50 g) da se ravnomerno sjedine
  • Mešanje smese: Sada u nekoliko navrata dodajte umućena belanca sa šećerom u posudu sa smesom od žumanaca. Mešajte lagano ručnom mućkalicom (žicom) ili spatulom, odozdo nagore, da se belanca ne izduvaju. Naizmenično sa belancima, postepeno dodajte i mešavinu suvih sastojaka (brašno + kakao + prašak za pecivo). Dodajte malo belanaca, pa malo suvih sastojaka, i tako naizmenično dok ne utrošite sve
  • Lagano mešajte dok smesa ne postane jednolična, bez grudvica brašna. Dobijeno testo biće gusto i čokoladno.
  • Pripremite kalup za kuglof prečnika ~24 cm (standardni kalup sa rupom u sredini). Kalup dobro podmažite – premažite unutrašnjost kalupa uljem ili otopljenim maslacem, a zatim ga pospite tankim slojem brašna
  • Pečenje: U pripremljeni podmazan i pobrašnjen kalup izlijte umešanu smesu za kuglof. Rernu zagrejte na 180 °C. Stavite kalup u zagrejanu rernu i pecite kuglof oko 40 minuta na 180 °C (bez ventilatora). Napomena: Vreme pečenja može varirati u zavisnosti od jačine vaše rerne, zato pred kraj pečenja proverite čačkalicom da li je kolač pečen (čačkalica zabodena u kolač treba da izađe čista).
  • Priprema glazure: Kada se kuglof ohladio, pripremite čokoladnu glazuru. Na pari (iznad ključale vode) ili u mikrotalasnoj pećnici otopite 300 g čokolade za kuvanje zajedno sa 120 g maslaca, uz povremeno mešanje. Mešajte dok smesa ne postane potpuno glatka i tečna.
  • Glaziranje: Mlaku otopljenu čokoladnu glazuru polako prelijte preko ohlađenog kuglofa
  • Prelivajte ravnomerno tako da glazura pokrije vrh i stranice kolača u ujednačenom sloju. Pričekajte nekoliko minuta da se čokoladna glazura stegne pre sečenja i serviranja kuglofa.

Video

Keyword čokoladni kuglof, kuglof, recept za kuglof